Global Cooling – De verschrikkelijke afkoeling die maar niet wil komen

De temperatuurrecords rijgen zich aaneen, 17 van de 20 mondiaal warmste jaren sinds het begin van de metingen vallen in de 21e eeuw (NASA GISS). Het is overduidelijk warmer geworden op aarde en zolang de mensheid doorgaat met het emitteren van grote hoeveelheden broeikasgassen zal de opwarming zich voortzetten. Ondanks de inmiddels 150 jaar oude fysica omtrent de broeikasgassen en al die honderden wetenschappelijke artikelen die laten zien dat opwarming ons voorland is, verschijnen er met enige regelmaat berichten in de media (bijv. hier, hier, hier, hier, hier, hier) dat een nieuwe mini-ijstijd op ons wacht. Er zou zogenaamd een kans zijn dat het in de nabije toekomst veel kouder gaat worden op aarde, een Global Cooling stond/staat ons te wachten. Op de bekende pseudosceptische blogs, waar afkoeling al jaren een geliefd onderwerp is, vindt men dan ook dat we een open oog moeten houden voor de mogelijkheid van een afkoelingsscenario. Je weet immers maar nooit en het voorzorgsbeginsel werkt toch twee kanten op nietwaar?

Onze toekomst ziet er bar en boos uit volgens deze koudegolf-aanhangers; een drastische teruggang in oogstopbrengsten, meer UV licht dat gewassen aantast, meer stormen en ja zelfs meer aardbevingen en vulkaanuitbarstingen door een toename van de vreselijke Galactic Cosmic Rays. Tja, als we niet financieel ten onder gaan door het klimaatbeleid, gaan we wel fysiek ten onder door de Global Cooling. Over alarmisme gesproken. Het moet gezegd, er zijn gelukkig ook media die deze afkoelingsonzin weerspreken, bijvoorbeeld de Volkskrant of The Guardian.

De verhalen over de komende Global Cooling zijn veelal gebaseerd op een mogelijke (toekomstige) afname van de zonneactiviteit. “Toekomstige” staat hier tussen haakjes omdat deze verhalen dus al jaren de ronde doen, een kleine bloemlezing:

Uiteraard heeft de wetenschap in het verleden al uitgebreid gekeken naar een mogelijk effect van een lagere activiteit van de zon zoals tijdens de kleine ijstijd, die begon rond 1430 en duurde tot halverwege de negentiende eeuw (we hebben daar op ons blog al eens eerder over geschreven). Onderstaande figuur gebaseerd op Feulner en Rahmstorf 2010 laat zien dat een fors minder actieve zon weinig effect heeft op het temperatuursverloop in de 21e eeuw. De toekomstige emissies van broeikasgassen zullen een eventuele teruggang in de energie-output van de zon volledig overvleugelen en een echte nieuwe ijstijd hebben wij met al ons gestook waarschijnlijk al voor een héél lange tijd uit weten te stellen.

Figuur 1. Het effect van een nieuw Grand Mininum in de 21e eeuw op de mondiale temperatuur voor enkele emissiescenario’s uit het vierde IPCC rapport. Naar fig. 2 uit Feulner & Rahmstorf 2010 (bron: The Guardian).

Alle voorspellingen van bovengenoemde zonspecialisten zijn tot nu toe niet uitgekomen, integendeel de vier warmste jaren in de NASA GISS dataset waren de afgelopen vier: 2016, 2015, 2017 en 2014. Gezien het gegeven dat onze broeikasgasemissies niet zullen stoppen de komende 10 jaar, durf ik ook een voorspelling aan: de laatste ‘voorspellingen’ over het aanbreken van een nieuwe mini-ijstijd in 2030 zullen zeer waarschijnlijk niet uitkomen (“high confidence”, extreme vulkaanuitbarstingen of een kernoorlog daargelaten).

Hieronder enkele voorbeelden van de eerdergenoemde Global Cooling ‘voorspellingen’. Het bovenste plaatje is van Abdussamatov met daarin de groene lijn voor 2017 (zie ook dit blogstuk van David Appell). Het tweede plaatje betreft het model van David Evans, een saillant detail daarin is niet alleen dat zijn voorspelling de plank volledig misslaat, maar tevens dat de mondiale temperatuur zijn CO2-only model met een klimaatgevoeligheid van 3,4 (de groene lijn) keurig volgt. Het derde plaatje is een update van een eerdere vergelijking tussen HadCRUT4 en de voorspelling van Don Easterbrook. Het vierde plaatje is een recente vergelijking tussen de prognoses van “Die Kalte Sonne” van Vahrenholt/Lüning en NASA GISS data (zie ook de vertaling van het blog van Stefan Rahmstorf: Recordwarmte op de aarde ondanks een koude zon).

Figuren 2-5: Boven de voorspelling van Abdussamatov, de tweede van boven de voorspelling van David Evans, daaronder de voorspelling van Don Easterbrook en de onderste bevat de prognose van Die Kalte Sonne.

Een ander Global Cooling verhaal dat soms aangeroerd wordt (bijv. in twitterdiscussies of blogs) is het zogenaamd voorspellen van een naderende sterke afkoeling in de jaren 1970 door klimaatwetenschappers. Men komt dan bijvoorbeeld met een cover van het magazine Time uit 1977 (of een nep cover) aanzetten.

Dit betreft echter meestal media artikelen en geen wetenschappelijke artikelen. Een wetenschappelijk artikel dat vaak genoemd wordt is dat van Rasool en Schneider uit 1971. Volgens dat artikel zou een sterke toename van menselijke zwavel- en aerosolemissies tot een forse daling van de temperatuur kunnen leiden. Het inzicht dat aerosolen een afkoelend effect kunnen hebben, staat nog steeds overeind, maar de menselijke zwaveluitstoot (een belangrijke bron van aerosolen) piekte begin jaren 1970. Overigens erkende Stephen Scheider snel na het verschijnen van het artikel al dat hij de te verwachten afkoeling van aerosolen had overschat en de verwachte opwarming van menselijke broeikasgasemissie juist had onderschat. De meeste wetenschappelijke artikelen in de jaren 1960 en 1970 voorspelden opwarming i.p.v. afkoeling zoals onderstaande figuur, afkomstig uit Peterson et al. 2008, laat zien.

Figuur 6: Het aantal wetenschappelijke artikelen uit de periode 1965-1979 die opwarming (rood) of afkoeling (blauw) voorspelden. In geen enkel jaar waren er meer afkoeling voorspellende artikelen dan opwarming voorspellende artikelen. Bron: Figuur 1 uit Peterson et al 2008.

Pseudosceptici zijn enorme liefhebbers van het recyclen van al lang weerlegde klimaatmythes, vermoedelijk zullen we in de toekomst dus elke paar jaar weer geconfronteerd worden met een Global Cooling verhaal of voorspelling. Het was nonsens, is nonsens en straks is het weer nonsens. Er wacht ons geen Global Cooling, in de toekomst zal het warmer worden op aarde. Hoeveel? Dat ligt voornamelijk aan ons en aan de respons van het klimaatsysteem op onze emissies (de klimaatgevoeligheid).

Advertenties

5 Reacties op “Global Cooling – De verschrikkelijke afkoeling die maar niet wil komen

  1. Misschien dat we dan weer eens een keer een 11-Stedentocht kunnen krijgen. Zo weer eens tijd worden. Maar ik heb zo mijn twijfels over mini-ijstijd-scenario’s.

  2. Raymond, een verschrikkelijke uit het lood geslagen winter, een polaire vortex, waarom niet? Het was de afgelopen tijd abnormaal koud in Siberie tenslotte. Maar dat is natuurlijk wel wat anders dan een ijstijd.

  3. In Siberië is het meestal erg koud. Zelfs als het er 10 graden boven normaal is besterf je van de koud.

  4. Dank je Lieuwe.
    Deze link zit idd niet in het blogstuk. Mocht je er meer tegenkomen, kun je die uiteraard hier kwijt. Ik heb vast nog meer interessants gemist toen ik dit alles bij elkaar zocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s